معرفی گیاه کاکوتی و خواص دارویی آن – مجله مجازی بارش
خانه / گل و گیاه / معرفی گیاه کاکوتی و خواص دارویی آن
السلام علیک یا ابا عبد الله

معرفی گیاه کاکوتی و خواص دارویی آن

کاکوتی یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است که بوی گرم و تندی همانند نعناع دارد. این گیاه به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد. از برگ‌های خشک شده و خرد شده کاکوتی به عنوان طعم دهنده در دوغ استفاده می‌شود.

نام  فارسی:کاکوتی
خاستگاهآسیا (ایران)
نام انگلیسی:ZIZIPHORA
نام علمی:ZIZIPHORA TENUIOR ZIZIPHORA PERSICA
خانواده:LAMIACEAE – نعناعیان
نامهای دیگر:کهلیک اُتی ، آنخ

مشخصات:

کاکوتی گونه ای از گیاهان یکساله یا چندساله بوته ای است که به خانواده نعناعیان تعلق دارد. برگ های کاکوتی معطر می باشد. بوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر می‌باشد و دارای گل‌های صورتی است.

ساقه آن منفرد یا غالباً از ناحیه یقه منشعب شده و انشعابات آن کوتاه تا نسبتاً بلند هستند. ساقه و انشعابات این گیاه نسبتاً به طور متراکم پوشیده از کرک هاى کوتاه و واژگون است. برگ‌ها به طول ۷ تا ۲۵ میلى‌متر و عرض ۲ تا ۶ میلى‌متر، سرنیزه‌اى و یا خطى متمایل به سرنیزه‌اى که در قاعده باریک شده و اکثراً داراى دمبرگى کوتاه و در بخش‌هاى بالا داراى موهاى لطیف است

گل این گیاه به رنگ بنفش یا متمایل به ارغوانی، کوچک، به اندازه ۰/۸ تا ۱ سانتى متر و داراى دمگلى کوتاه هستند. کاسه گل باریک و به صورت استوانه‌اى بلند است. زمان گلدهى این گیاه خرداد تا شهریور ماه است.

شرایط نگهداری و پرورش کاکوتی:

خاک: از زهکشی خوب و کاملی برخوردار باشد. در خاک های غنی و حاصلخیز رشد بهتری از خود نشان می دهد.

آبیاری: منظم انجام شده و میزان آن متوسط باشد.

نور: به نور زیاد و مکان روشن احتیاج دارد.

کوددهی: دادن کودهای تقویتی و کود کامل به رشد بهینه آن کمک می کند.

نحوه تکثیر کاکوتی:

این گیاه را از طریق بذر بصورت مستقیم در زمین اصلی یا تهیه نشاء و انتقال آن در زمان مناسب به بستر اصلی ازدیاد می نمایند. زمان کاشت اواخر تابستان تا اوایل پائیز می باشد.

خواص دارویی کاکوتی:

 ضد باکتری، ضد سرماخوردگی و ضد عفونی کننده روده است.

 باعث جذب غذا می‌شود و تاثیر منفی بر روی آهن غذا ندارد.

 به صورت جوشانده یا دم کرده برای درمان تب مالت استفاده می‌شود.

 بادشکن، خلط آور و قاعده آور است.

 از دیگر خواص این گیاه تقویت معده است، چنانچه یک ساعت بعد از غذا دم کرده آن میل شود.

 اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه و ضداسپاسم نیز کار برد دارد.

  در رفع رماتیسم و نرمی استخوان مفید است و غرغره جوشانده آن ورم لوزه را برطرف می‌کند.

 برای جلوگیری از خونریزی بینی از دم کرده کاکوتی استفاده شود و پنبه‎ای را آغشته به کاکوتی در بینی بگذارید.

 صفرا بر است اگر صبح و عصر به جای چای میل شود.

 یکی از خواص کاکوتی تقویت افرادی است که بدن ضعیفی دارند، این افراد بایستی از حمام کاکوتی استفاده کنند

منبع nazboo.com

قالب وردپرس

درباره ی javadesmaty

همچنین ببینید

خرفه و خواص دارویی آن

خرفه که معمولاً به صورت خودرو در باغچه منازل، کنار جوی ها و در مناطق …

دیدگاهتان را بنویسید