معرفی گیاه دارویی خار مریم و خواص آن – مجله بارش
خانه / گل و گیاه / معرفی گیاه دارویی خار مریم و خواص آن

معرفی گیاه دارویی خار مریم و خواص آن

گیاه خار مریم با نام خار شیری یا خار اسکاتلندی یک گیاه دارویی دوساله است که به طور خودرو در حاشیه های جاده های بیرون شهر، زمینهای بایر و محوطه خارجی زمینهای زراعی می روید. بومی جنوب اروپا و احتمالا سواحل جنوبی انگلستان است که در قرن ۱۶ میلادی گیاهی پرطرفدار در تهیه غذا بوده و تقریبا تمام اندامها در تهیه غذا استفاده می شد.

در مناطقی مانند ایران، آمریکای شمالی، استرالیا و نیوزیلند به عنوان علف هرز هم شناخته می شود در حالیکه در برخی کشورها مانند اتریش، آلمان، مجارستان، لهستان، چین و آرژانتین برای مصارف دارویی در سطح وسیعی کشت می شود.

نام  فارسی: خار مریم
خاستگاه: جنوب اروپا و احتمالا سواحل جنوبی انگلستان
نام انگلیسی:
نام علمی: SILYBUM MARIANUM
خانواده: ASTERACEAE – کاسنی
نامهای دیگر: خارشیر , خار مریم , عکوب , حرشف بری , milk thistle, blessed milk thistle, Marian Thistle, Mary Thistle, Saint Mary’s Thistle, Mediterranean milk thistle, variegated thistle , Scotch thistle

مشخصات:

خار مریم یا مارتیغال با نام علمی SILYBUM MARIANUM گیاهی یکساله یا دوساله است که هرچند این گیاه بومی جنوب اروپا تا آسیا و احتمالا سواحل جنوبی انگلستان است، اکنون در سرتاسر جهان گسترش یافته است. این گیاه در طول دوره رشد خود، ۳۰ تا ۲۰۰ سانتی‌متر قد کشیده و دارای شکل تقریباً مخروطی شکل بوده. بوته این گیاه به‌طور میانگین تا ۱۶۰ سانتی‌متر قطر رشد داشته‌است. ساقه این گیاه معمولاً دارای حالت پنبه‌ای در دور خود بوده و بیشتر فضای این ساقه توخالیست.

برگها براق، دندانه دار و به رنگ سبز کم رنگ هستند. برگها کشیده و نوک تیز هستند. رگبرگهایی سفید بر روی برگ این گیاه دیده می شود که به علت شیرابه سفید رنگی است که در آن وجود دارد. این رگبرگها و دانه های سفید رنگ حاشیه برگ یکی از راه های شناسایی آسان این گیاه است.

این گیاه گلهایی قرمز تا بنفش و به اندازه ۴ تا ۱۲ سانتی متر دارد. دانه این گیاه رنگ سبز تیره یا در بعضی نژادها سیاه می‌باشد و کاسه این گل که دانه‌ها در آن قرار می‌گیرند رنگ زرد مانندی دارد. در نیمکره شمالی این گیاه از ماه خرداد تا اواسط شهریور و در نیم‌کره جنوبی این گیاه از آذر تا اوایل بهمن می‌روید.

میوه ها از نوع فندقه و به رنگ مشکی هستند که تارهای بلند و سفیدی بر روی آن دیده می شود. این تارها به پراکنده شدن و تکثیر گیاه کمک می کند.

نیازها و شرایط نگهداری خار مریم:

دما: بذرها در دمای ۸ تا ۱۰ درجه سانتی گراد جوانه می زنند، ولی درجه حرارت مطلوب برای جوانه زنی بذر، بین ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است.

نور: ماریتیغال در طول رویش به هوای گرم و آفتاب فراوان نیاز دارد.

خاک: خار مریم را در هر نوع خاکی می توان کشت کرد. خاکهای کاملاً شنی و عاری از ماد غذایی برای کشت این گیاه مناسب نیستند و باعث کاهش عملکرد می شوند. ماریتیغال به بسیاری از علف کشها حساس است.

تکثیر خار مریم: ازدیاد این گیاه از طریق کاشت بذر در آخر بهار و اول تابستان امکان‌پذیر است.

بیماری ها و آفات خار مریم:

از آفات مهم این گیاه میتوان به سرخرطومی گرده خوار اشاره کرد که برای از بین بردن آن می توان از آفت کش وفاتوکس به مقدار۳-۳/۵ کیلوگرم در هکتار استفاده کرد. سفیدک سطحی یکی از بیماری های رایج ماریتیغال است که میوه های گیاهان مبتلا به این قارچ، پوک می شوند. برای کنترل این بیماری می توان از قارچ کش سولفوره یا قارچ کش های مناسب مانند آفاگون یا تریفمین استفاده کرد.

خواص دارویی خار مریم:

 یکی از موثرترین گیاهان برای درمان آکنه یا همان جوش صورت گیاه خارمریم است.

 عصاره ماریتیغال می تواند رشد سلولهای سرطانی را کاهش و تولید پروتئین های کبدی را افزایش دهد. 

 از این گیاه برای درمان طبیعی بیماری هایی نظیر سیروز کبدی، التهاب کبد، هپاتیت و کبد چرب استفاده می شود.

 استفاده از گیاه خار مریم باعث کاهش قند خون و کاهش کلسترول خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ می شود.

• گیاه خارمریم باعث کاهش کلسترول بد یا LDL خون می شود و به این ترتیب ریسک بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

• گیاه خارمریم باعث پیشگیری از بروز بیماری آلزایمر می شود.

منبع nazboo.com

قالب وردپرس

درباره ی javadesmaty

همچنین ببینید

جعفری و خواص شگفت انگیز آن برای سلامتی

جعفری نوعی سبزی خوراکی است که در انواع غذا و سوپ و سالاد مورد استفاده …

دیدگاهتان را بنویسید